Cart0
Totaal:€0,00
Uw winkelwagen is leeg.

Leesbrillen nieuws

Veel mis met leesbrillen

Of ze nu door de opticien verkocht worden of in de supermarkt, er is heel veel mis met de kwaliteit van leesbrillen. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat de aanschaf van een leesbril vaak een gok is. Van de 100 kant-en-klare leesbrillen hebben 19 onaanvaardbare fouten. Van de 16 brillen die een mysteryshopper bij vier optiekketens liet aanmeten, deugden er 7 niet. Kooptips en waarschuwingen zijn te lezen in de Consumentengids van oktober.

Bron: http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2011/veel-mis-met-leesbrillen/Geschreven op 23 september 2011

 

22 reacties

De centra van de glazen staan bij 6 kant-en-klaarbrillen veel te ver uit elkaar. Bij 7 brillen klopt de afstand tussen de centra wel, maar zit die niet bij beide glazen even ver van de neus. Nog eens 11 vertonen hetzelfde verschijnsel, maar minder ernstig. Hoe sterker de bril, des te belangrijker dat de afstand tussen de centra overeenkomt met de pupilafstand. Bij 8 brillen zit het centrum van het ene glas hoger dan dat van het andere. Een paar brillen vertonen een combinatie van onjuiste afstand tussen de centra en centra op ongelijke hoogte. De dragers van deze brillen zijn niet te benijden. Ook de opticiens in het onderzoek maakten zeven keer fouten met de centra van de glazen.

Glaucoom

Volgens de Nederlandse Optometristenvereniging worden consumenten met het kopen van een leesbril bij een warenhuis of drogist niet meer gewaarschuwd voor een naderend glaucoom. Deze erfelijke aandoening van de oogzenuw kan zonder tijdige behandeling uitmonden in blindheid. In het onderzoek werd slechts bij één optiekzaak, door een optometrist, daadwerkelijk gekeken naar tekenen van glaucoom, onder andere door de oogdruk te meten. De opticiens meldden achteraf dat ze de oogdruk niet gemeten hebben omdat de klant lenzen droeg. Voor de Consumentenbond een slap excuus, want de lenzen van de proefpersoon zijn in 5 seconden uitgedaan.

Leesbrilwebwinkel.nl vindt het belangrijk om ook in de samenleving haar steentje bij te dragen.
Natuurlijk verkopen we vooral graag goede leesbrillen, maar het is ook leuk om door middel van kledingsponsoring
een bijdrage te kunnen doen, zodat een enthousiast heren voetbalteam er op en top verzorgd bijloopt in het weekeinde.
Als startend sponsor is ervoor gekozen om het tweede team van voetbalclub PSZ uit Zaandam te voorzien van gloednieuwe trainingspakken.

     

slecht voor je ogen

Waar of niet waar?

Goedkope leesbrillen zijn slecht voor je ogen

Als je naar de opticien gaat, worden je ogen opgemeten en krijg je een bril op maat, speciaal geschikt voor jouw ogen. Een goedkope leesbril werkt in feite als een vergrootglas en werkt even goed. De afwijking aan het ene oog kan groter zijn dan bij het andere oog en daar wordt bij een goedkope leesbril geen rekening mee gehouden. Dat kan je ogen extra belasten,  maar in principe geeft het dragen van een goedkoop leesbrilletje geen blijvende schade aan je ogen.

Niet waar dus.

LONDEN - Op de korte termijn mogen ze dan geld besparen, maar goedkope leesbrillen kosten op de lange termijn het zicht van de drager, blijkt uit nieuw onderzoek.
De zogenaamde ‘ready readers’ zijn al voor een paar euro te koop in supermarkten of drogisterijen en kunnen voor hoofdpijn, slecht of dubbel zicht en gespannen oogleden zorgen.
Toch zijn ze goedkoper dan een door de opticien op maat gemaakte bril, die gemakkelijk stuk of kwijt kan raken.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/1916380/2010/10/28/Supermarktbril-erg-slecht-voor-de-ogen.dhtml

ROTTERDAM - In vrijwel elke supermarkt of budgetketen te vinden: de goedkope leesbril. Veel mensen hebben thuis een hele verzameling goedkope brilletjes rondslingeren om er steeds een bij de hand te hebben. Maar de voordelige lenzen kunnen u wel eens duur komen te staan. De brillen zijn namelijk erg slecht voor het zicht en kunnen wazigheid, dubbel zicht of hoofdpijn veroorzaken.
Tegen hun vijftigste hebben de meeste volwassenen problemen met het lezen van een boek of krant zonder bril. De verkoop van leesbrillen in supermarkten doet het daarom ontzettend goed. Want voor een leesbril bij de opticien moet je al snel veel geld neerleggen.

Miljoenen Nederlanders dragen een leesbril. Gelukkig hoef je daarvoor niet naar de opticien, leesbrillen zijn op elke straathoek te koop en ze kosten bijna niets. Bijna elke leesbrilgebruiker heeft wel een aantal exemplaren rondslingeren. Maar zijn die goedkope leesbrillen wel zo goed voor je ogen? 

Hoe is het gesteld met de kwaliteit van deze goedkope, kant-en-klare leesbrillen? Om dat te onderzoeken kocht Radar 9 verschillende leesbrillen, in prijs variërend van 0.65 cent tot 7,95. Deze brillen worden beoordeeld door optometrist Riens Gort en zijn collega opticien Kees Blommesteijn. Ze beoordelen onder meer de stevigheid van het montuur en testen de glazen. Ze checken of de aangegeven sterkte klopt en ze controleren de PD, pupildistance oftewel de pupilafstand. Deze afstand wordt gemeten tussen het midden van beide brilglazen, deze is gemiddeld 62 millimeter. 
De brillen hebben allemaal sterkte +2

 

In de eerste testronde passeren de volgende brillen:  
Xenos     1.99 
V&D        7.95  
DA          4.99 
Blokker   3.99 
Action     0.65  
Zeeman  1.29 
Wibra      1.49 
Kruidvat  3.99 
HEMA      5,-  

 

 

 

 

 

 

 

Er is meteen iets mis met de eerste bril, van Xenos. Deze bril heeft een hoogteverschil en de glazen verschillen in sterkte. Een van de twee glazen heeft sterkte +2,25 in plaats van +2. Bij het lezen zullen je ogen deze afwijking corrigeren. Dit in combinatie met het hoogteverschil levert twee redenen voor hoofdpijn op. 

Een populaire "brillenwinkel" HEMA, hier kopen veel mensen hun leesbril. Maar ook hier wordt een klein sterkteverschil gemeten. 
De duurste bril uit de test is van V&D, deze scoort beter. Stevig montuur, de sterkte is exact +2 en de PD is ook juist. Kortom, een goede bril. 

De bril van Wibra scoort minder. Het is een bril met meeverende scharnieren, dat is positief. Maar de PD is 67, dat is een halve centimeter meer dan het gemiddelde en dan zullen je oogspieren hard moeten werken om toch goed te kunnen lezen.
 
De goedkoopste bril komt bij Action vandaan. Ze verkopen daar leesbrillen voor maar 0,65 cent.  Een bril uit een stuk, als dat niet past heb je er niets aan, maar verder een prima bril. 

De brillen van Blokker, Zeeman en Kruidvat bevatten goede glazen maar de kwaliteit van het montuur laat te wensen over. De bril van Zeeman viel onderweg al bijna uit elkaar

De monturen van DA, Wibra en HEMA zijn volgens Riens en Kees het stevigst.


Om zeker te zijn van de uitslag laten we een aantal brillen van hetzelfde merk nog een keer testen. Maar dan met een andere bril dan uit de eerste test.
Kruidvat     3.99 
V&D           7.95 
Xenos        1.99 
Action        0.65 

En dan gebeurt er iets geks. Komt bij de eerste test de bril van het Kruidvat nog als een van de beste uit de bus, bij een tweede test blijkt dit brilletje veel slechter. De PD wijkt enorm af. Volgens Riens Gort is dit niet zo gek en geeft het juist aan hoe willekeurig de brillen gemaakt worden. Hoe slordig de productie is, zonder controle. Dat kan ook niet anders voor die prijs, aldus Gort. De bril van Action scoort weer goed op de kwaliteit van de glazen. De bril van Xenos blijkt nog steeds een echte hoofdpijnbril. 

Riens Gort en zijn collega schrokken van de kwaliteit van de brillen. Riens verdeelde de brillen in drie groepen, goed, matig en slecht. 'Ik vind er heel veel slechte tussen zitten, vooral het hoogteprisma. Er waren een paar brillen waar de glazen op verschillende hoogtes ingeslepen waren. Dat kan niet, dat zou in onze branche afgekeurd worden want dat valt buiten de normen.' 

Volgens Riens Gort zou iedereen na zijn 40e zijn of haar ogen een keertje moeten laten opmeten. En als het nodig is, een op maat gemaakte leesbril kopen bij de opticien, want met een kant-en-klare leesbril weet je nooit zeker of je een goede bril koopt. Maar dat neemt niet weg dat het prima reservebrillen zijn, voor het lezen van een menukaart of het boodschappenlijstje in de supermarkt. Zeker omdat de brillen zo goedkoop zijn.

Leesbrillen zijn zo goedkoop omdat ze zijn afgestemd op de gemiddelde oogafwijking en twee dezelfde, even sterke glazen hebben. Volgens optometrist Riens Gort zijn goedkope leesbrillen niet gevaarlijk, maar kunnen ze wel allerlei klachten veroorzaken. 'Als een bril niet helemaal goed is, dan denk je dat je er goed mee kan kijken, maar je moet inspanning verrichten om goed te kunnen zien. Als je dan gevoelig voor hoofdpijn bent, krijg je ongetwijfeld hoofdpijn aan het einde van de dag. Als je met één oog scherp kijkt en die ander moet je scherp stellen, krijg je constant wrikken tussen die ogen, dat kost inspanning, dat geeft vermoeide ogen.' 

Bron: http://www.trosradar.nl/nieuws/archief/detail/article/goedkope-leesbrillen/

 

 

Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig? Loopt u vast tijdens het bestellen? Of heeft u een andere vraag? Neem hier eenvoudig contact met ons op.

Heeft u onze interactieve hulpvideo al bekeken? Wij leggen u uit hoe u producten bestelt en afrekent.

1000 tekens over
Met deze email worden automatisch gegevens zoals de door u gebruikte browser en uw besturingsysteem meegegeven. Zo kunnen wij u beter van dienst zijn.